2019. november 10. 11:27 - Beanigma

Kukoricaleves

 Naa.. hát ez tisztára olyan, mintha magyar népmeseleves lenne, de nem az. Simán menza kaja vidéki kisvárosi iskolákban. Nyugi, erről sokáig én sem tudtam. Viszonylag rövid ideig voltam csak "ebédlős", ráadásul akkoriban teljesen felismerhető és ehető ételek adtak. Sietek kijelenteni, hogy ez is ehető és fel is lehet ismerni, csak senki nem gondolná első látásra, hogy ilyesmit adnak fejlődésben lévő kisiskolásoknak vagy hogy egyáltalán emberi fogyasztásra is alkalmas. Pedig nagyon is az. 

Pár éve  vendégségben voltam barátoknál, és abszolúte semmi ötletünk nem volt, mit kéne főzni a gyerkőcöknek. Sosem hittem volna, hogy nyári szünetben bármelyik kilenc évesnek  az iskolában kapott ebéd jár a fejében, de ez esetben a napi kívánság a kukoricaleves volt. Előszőr mindketten ( Anita barátnőm és én ) azt hittük, át akarnak vágni a kölykök, ilyen kaja nem is létezik. De aztán olyan ártatlanul és komolyan bizonygatták, hogy de bizony.. és hogy isteni.. és hogy Bea lécci ilyet főzzél, hogy uccuneki.. felkeerestem a sokat emlegetett és máig is csudálatos internetet és rákerestem a kukoricalevesre. Volt bennem némi kétely, hogy egy biogazdaság vagy reform sertéstenyészeti oldalon kötök ki, ahol magasszárú fűzőscipőben serénykedő konyhásnénikről látok fotókat, akik gulyáságyúban főzik a disznóknak az ebédet... vagy ilyesmi. De nem.  Az internet kidobta, hogy kukoricaleves nevű étel márpedig létezik. Igaz, hogy Michelin csillagos éttermek étlapján még nem szerepel, és várhatóan nem is fog, de létező és nagyon is finom kajáról van szó. 

Hát jó.. legyen! Főzzünk kukoricaizélevest. A recept nem bonyolult, túl sok vagy extrém hozzávaló sem kell, szóval.. egy életem, egy halálom, én a kukoricalevest megpróbálom!  Annak ellenére, hogy mindent úgy csináltam ahogy a receptleírásban meg volt írva, szóval annak ellenére - vagy éppen ezért -, egy ronda de finom leveske gőzölgött a fazékban. Igaz.. kicsit szürke, kicsit csomós, és egyáltalán nem étvágygerjesztő látvány, de az íze.. remek! 

Úgy döntöttem, ezt a tudást nem titkolhatom tovább, ezért megosztom veletek is. Gyors, olcsó és finom. Mi kell ennél több egy szürke délutánon? 

Imé a receptúra:

Végy.. 
1 nagy fej hagymát, mely lehet 2 kisebb is, de mégiscsak nagyobbat végy, hogy minél kevesebbet kelljen az hagymát kínkeservvel meghámozni. Miután kisírdogáltad magad ebben a nagy munkában, apró kockákra vágd fel, s rakjad abba a fazék alkalmatosságba, melybe olajat vagy éppen kacsának zsírját csurgattad.
Ennek utána a hagymát üvegesre pirítván, kissé öntsed fel lével, mely lehet tyúknak leve vagy csak egy csupor jóféle forrás víz, esetlegességgel, mezei csapi víz is. Tégy még ehhez a textúrához két cikk fokhagymát, ami lehet három is a kellemesebbség kedvéért.
Amikor a hagymák szépen megfőttek saját és a tyúknak finom levében, öntsd fel a fazekat jó magasra, majd morzsolj bele kukoricát, jó bőséggel, mert úgy lesz majd finom a levesed.
Tégy hozzá sót, és őrölt borsot, mely lehet fekete, fehér, de legjobb mindkettőből egy kicsinység. Ne sajnáld belőle egyiket sem, mert bizony nagy jót tesznek a levessel.
Forrald a levest szorgalmasan, majd amikor már megelégelted, csupor tejfölt kihabarva kevés liszttel, öntsd hozzá a leveshez, de nagy nagy óvatossággal, nehogy megcsomósodjék a habarás! 
Picinykét főzzed még, hogy a liszt íze eltűnjék! A főzéssel vigyázkodjál, mert hamar kifutnak a kukorciák, aztán lehet fölmosni az egész konyhaalkamatosságot. 
Ha mindent így teszel, úgy bizony fenségesen finom levesed lészen. Tetejére dörzsölj friss petrezselymet, de ha nem teszed, akkor sem lesz semmi. 
Jó étvágyat! :)
UFF

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beanigma.blog.hu/api/trackback/id/tr4215299846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása